fredag 23. mai 2014

Min første 10 km

Jeg har aldri løpt en 10 km på tid fant jeg ut. Et uttall 3000 metere, og noen Birkebeinerløp, men ingenting imellom. Selv ikke et Grete Waitz løp kan jeg sette på lista! På Lillehammer arrangerer litrim Sørdalskarusellen, som består av løp med ulik lengde og underlag gjennom sesongen. Det lengste er Strandtorgetløpet på 10,35 km, og dette var det jeg fant ut kunne være ei god treningsøkt mot Birkebeinerløpet.

Løypa
Det er en forholdsvis flat løype, med unntak av det som omtales som "brattbakken" ved 4 km. Den er noen hundre meter lang, og forholdsvis bratt. Underlaget er gress, grus og et parti med sti midtveis. Flott løype for beina, men ingen rekordløype for de som jakter på det. Raskeste dame løp på 43 min og raskeste herre på 37.
Oppløpet
Gjennomføring
Siden dette var første gang med startnummer på denne distansen, så var jeg litt spent. Hvordan finne rett fart? Og alle rundt meg så bare så spreke og slanke ut, de så ut som de løp fort! Men mulig de tenkte det samme om meg der jeg tok noen raske stigningsløp i 2XU tights på gressletta;-)
Lett å la seg rive med i starten, så jeg valgte å bruke pulsklokka til å styre med. Bestemte meg for å ligge rett under terskel de første 5 km, og heller gi på litt etterhvert hvis kroppen kjentes grei ut. Det funket! Jeg bruker litt tid på å komme igang, men etter 4 km plukket jeg etpar løpere i brattbakken. Som gammel orieneringsløper er jeg ganske god på stipartiet og det å plassere beina mellom røtter og steiner, så her tok jeg igjen noen dameløpere og smatt forbi. Da vi var ute på grusveien igjen fant jeg to rygger å henge på, før jeg syntes det gikk litt for sakte og dro forbi. Forventet egentlig følge, men det ble kun noen hundre meter. Merket at jeg fikk god flyt og klarte å ligge på 92% av makspuls uten å bli stiv. Snittfarten på løpet ble 90% av maks og det er jeg godt fornøyd med. Sluttiden ble 54.22. Løpet ga mersmak så kanskje jeg må ta en "ordentlig" 10 km når sykkelsesongen er over med mål om å komme under 50 min. Mulig vi sees på Hytteplanmila!

Forberedelser
Tenker ikke så mye på det når løpet kun skal brukes som ei treningsøkt. Men jeg droppet å skvise inn ei sykkeløkt på tirsdag, programmet var egentlig fullt og da kan det være like lurt å la være, selv om turen skulle vært lett.

Litrim bilen

3 kommentarer:

  1. Gratulerer med vel gjennomført løp! Utifra den lille erfaring jeg har med konkurranser, så synes jeg det er vanskeligere å disponere løpet riktig i en 10K enn halvmaraton - du har liksom bedre tid i en halvmaraton til å hente inn noen minutter. Jeg brukte et slags kalkulator fra RunnersConnect til hjelp for å finne riktig fart underveis, og den funka bra for meg: http://runnersconnect.net/race-plan-10k-race/ (finnes også for andre distanser) :-)

    SvarSlett
  2. Grattis med første 10Km løp ;-) Det er mye tyngre å løpe på sti, grus, gress etc enn gatelangs så hvis du løper Hytteplanmila så kan jeg nesten garantere deg sub50 ;-) Satser på at vi ses der!

    SvarSlett